Hogyan tálaljuk a gint?

2022.10.19

Két és fél módszer arra, hogyan kínáld meg vendégeidet ezzel a kifinomult itallal

A gin fogyasztásának nincs túlzottan elterjedt kultúrája Magyarországon, pedig egy nagyon ősi és nagyon különleges italról van szó. Éppen ezért gyakran ütközöm abba a kérdésbe, hogy hogyan is kell helyesen és elegánsan fogyasztani ezt az italt. Természetesen mindenkinek szívesen válaszolok, ha ilyen kérdéssel keres meg, de ebben az esetben arra gondoltam, egyszerűbb, ha leírom, és bárki elolvashatja a jövőben is.

1. és 2. módszer: hidegen, melegen

A gint a legegyszerűbb módon úgy ihatjuk, mint egy pálinkát: kitöltünk 4 cl-t egy "felespohárba", és lehörpintjük, természetesen a koccintás és a jókívánságok elhangzása után. Ne felejtsük el, hogy koccintáskor a partnerünk szemébe kell néznünk, és hogy miután megcsörrentek a poharak, nem tehetjük le az italunkat, csak ha már belekortyoltunk. Sőt, át sem vehetjük a másik kezünkbe. A legegyszerűbb, ha koccintás után azonnal a szánkhoz érintjük. De ez egyébként nagyjából minden italra igaz.

A kérdés a gin esetében általában az, hogy hidegen vagy melegen igyuk. A válasz pedig egyszerű: mindkét választás tökéletes. Akár behűtve töltjük ki, akár szobahőmérsékleten, a gin egy elegáns és egyedi ital lesz a kezünkben.

Van egy fontos könnyítés a gin esetében: nem szükséges egy kortyban, "húzóra" meginnunk. Nem leszünk tőle menőbbek, legfeljebb a kamaszos lendületünket és az utána következő fintorgásunkat fogják megmosolyogni. Nyugodtan ízlelgessük, kortyoljuk lassan. Persze ha mégis inkább egy szuszra hörpintenénk fel, azt is nyugodtan megtehetjük.

3. módszer: jéggel hűtve és hígítva (!)

Elterjedt módszer még, hogy fogunk egy nagyméretű poharat (lehet whiskyspohár, koktélospohár vagy akár sima vizespohár is), majd megtöltjük jégkockával. Színültig. És erre öntjük rá a gint, ami így rengetegnek tűnik, mégsem az, hiszen a pohár nagy részét a jég teszi ki. Ráadásul ebben az esetben lassan illik kortyolgatnunk az italt, és ahogyan kezdünk becsiccsenteni, a kezünkben tartott gin az olvadó jégtől gyengülni - finomodni - kezd, ami egyáltalán nem olyan nagy baj, mintha kólával történne, sőt. Az így kapott íz része a gin kultúrájának, nyárias, nem "azonnal-fejbeszállós", hűs és - ahogyan Mary Poppins mondaná - egészen iható.

Szerző: Domoki Soma Levente

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el